Grønkålssuppe

Ingredienser

Fremgangsmåde

Flæskebenene saltes et døgn før brug. Skyldes før brug i tre hold vand. Kommes i en suppegryde og dækkes med vand. Når vandet koger skummes og en porrevisk lægges ved og der tilsættes bouillon i forhold til den anvendte mængde vand (idet man husker at benene er saltede). Koges 1½ til 2 h.

Byggryn koges med de sidste 45 minutter. Når der er 20 min. tilbage tages benene op tildækkes så de holder varmen. De skrællede kartofler skåret i kvarte tilsættes. Smag evt. til med salt. De sidste 10 min tilsættes de skivede porre. 2 min før severing tilsættes grønkålen og der skummes evt.

Suppen serveres med flæskebenene ved siden af (husk servietter). Der drikkes isvand og evt. snaps til. Kødet fra overskydende ben kan smuldres i suppen til næste dag hvor man evt. også kan tilsætte stykker af rugbrød. Velegnet til frysning.

Om retten

Grønkålssuppe er en gammel dansk ret som kan spores tilbage til jernalderen. Der findes mange variationer, hvoraf nogle mere er grøntsagssupper (med mange forskellige grøntsager). En særlig uskik er brugen af gullerøder som overdøver grønkålen med sin sødlige smag. Grønkålssuppe kendes også mange andre steder - det er f.eks. den foretrukne suppe i Portugal (Caldo Verde) hvor der dog anvendes en lidt anden type grønkål.

Denne opskrift stammer min morfar, som i sin ungdom sejlede med skibet "Gamle Peru". Kokken lavede angiveligt en suppe som denne og min morfar overleverede en beskrivelse til min mormor og siden har det været en fast tradition i famillien at få grønkålssuppe mindst een gang hver vinter.

Back