Glögg

Ingredienser

Ekstrakt (ca. 500 g)

Færdige drik

Fremgangsmåde

Ekstrakt forberedes mindst to uger i forvejen (men kan holde sig i flere år). Skallen og saften af de to citrusfrugter kommes i en kasserolle sammen med den skrællede og skivede ingefær og de øvrige indgredienser undtagen spiritus. Det hele varmes langsomt op til det koger, hvorefter der slukkes for varmen. Et stort syltetøjsglas med tilhørende låg, rengøres grundigt og slynges med spiritus. Den varme ekstrakt hældes på glasset så der er i hvert fald 5 mm luft og låget skrues på. Der skal nu gerne komme vacum i glasset således at låget sidder fast. Afkøles og stilles mørkt.

Til glöggen lægges rosiner i blød i rom og/eller sherry dagen før. Mandelsplitterne ristes på en tør pande. Ekstrakten sis over i en gryde, de øvrige indgredienser tilsættes og varmes op til kogepunktet. Der smages til med sukker hvis nødvendigt hvorefter der slukkes og serveres.

Om drikken

Selve ordet Glögg kommer fra svensk og er af nyere oprindelse. Men drikke baseret på varm rødvin med krydderier har været kendt meget længe både her og andre steder i verden.

Denne opskrift har sin oprindelse i "Julemandens Glögg", publiceret i PFiluren sidst i firserne. Et af grundprincipperne her var at alkoholen justeres med cognac og sødheden med portvin! Til mere svagelige sjæle (f.eks. folk der skal køre) kan man gå den anden vej og tilsætte lidt vand eller saft. Et godt udgangspunkt er: en flaske vin, 3 dl portvin og 3 dl vand.

Der kan varieres meget over temaet, f.eks. hvilke slags hedvin man bruger, honning eller sirup i stedet for sukker osv. Vigtigt er det dog at bruge en rimelig rødvin, da det trods alt er den dominerende indgrediens. En 40 DKK fra Spanien eller Portugal er et godt bud.

Back